Tänä vuonna penkin ja vedon SM-kisaa siirrettiin syyskuun alkuun. Samalla kisapaikaksi tuli Lahden PTV-Gym. PT-Vatanen on hienosti antanut salejaan kisanäyttämöiksi ja samalla tukenut lajia loistavalla tavalla. Liitto oli näin pystynyt laskemaan kisamaksun hintaa, joten koko voimailukansa hyötyi tilanteesta.
Lahti on ollut monien voimanosto-kilpailuiden näyttämönä vuosien varrella. Edelleen pidän vuoden 1983 SM-kisoja parhaimpina ja tasokkaimpina voimanostokilpailuna jotka on pidetty Suomessa. Kilpailun tasosta kertoo jotain se, että Suomen voimanostoliitto kokouksessaan päätti olla syksyllä maailman paras voimanostomaa MM-kisoissa.
Tunnelma ja voitontahto oli kisoissa huipussaan. Pahimmillaan jopa räjähdysherkkä. Kun isot pojat, Ilkka Nummisto, Aatos Nevanpää, Antti Närvänen ja Jussi Kantola rynnistivät lavalle, niin kannustusjoukko kuumenivat mukana.
-Häjyt tulee, kuului katsomosta kun Pohjanmaan miehet kannustivat omiaan. Arkkienkeli Gabriel leijaili joukkojen yläpuolella ja oli valmis halkaiseman maan miesten välillä. Lopputulos ratkaistiin kuitenkin lavalla, niin kuintenten
Asiaan
Samankaltainen tilanne oli vuonna 1988 Porin SM-kisoissa, kun urheilutalon katsomossa Helsingin ja Turun kannustusjoukkot ottivat rajusti kantaa kumpi oli vahvempi Nummisto vai Kiri. Tilanteen laukaisi katsomon lipan alta kuulunut huuto vahvalla Porin murteella. -Ei ilman knapei….
Tappelupukarit nauraa röhöttivät tiukkaa kommenttia ja istuivat paikoilleen. Penkkikuningas Hannu Saarelainen halusi vielä jatkaa mellakointia ja etsi kohteekseen porukan pienimmän. Seiskavitosen Kari Silvennoinen oli kuitenkin aito stadilainen kadun kasvatti. Siima kiertyi salamana Hanskin kaulan ympäri ja mies pönötti maha pystyssä, kuin tiine sammakko penkkien välissä. Joskus ei 260 kilon penkkikään auta….
NAISET Penkkipunnerrus
Melkoinen kato oli käynyt naisten osalta, sillä yhtään yli sadan 100 kilon punnertajaa ei joukosta löytynyt. Elli Peromaa paransi nuorten Suomenennätystä 81 kiloon. Peromaa on muutenkin kehittynyt tasaisesti viime vuosien aikana. Ei suuria harppauksia, mutta tasaisen varmasti. Plussan puolelle menee vielä kova tsemppaaminen nostoihin. Saa varmasti siitä monta kiloa tulokseen lisää ja yleisön on aina mukava seurata pientä lavashowta.
Johanna Bies oli vetänyt painoaan 56 kilon sarjaan ja ME-luvut taas tavoitteena. Viimeisissä kovissa treeneissä oli rintalihas revähtänyt. Pitkään olkapään kiertäjäkalvosin vammasta kärsinyt Johanna sai nyt ikävän jatkon sairaskertomukseen.
-Kaikesta huolimatta säilytän positiivisen mielen. Kuntoutan rintalihaksen huolella ja onneksi jänne ei ole saanut osumaa. Seuraavaan kisapreppiin olen viisaampi ja oppia on tullut enemmän, kommentoi Johanna mietteitään.
Johannaa kuunnellessa tuli mieleen edesmenneen Presidentti Koiviston Bersteiniläisen sosialismin tunnuslause -Tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.
Tosin sissiyksikön komentaja Lauri Törni ei allekirjoittanut Koiviston ajatusmaailmaa. Hän komensi pikakivääri Emman ampujan Koiviston funderamaan jälkijoukkoihin, kun lähdettiin hyökkäykseen.
MIEHET Penkkipunnerrus
Koko kisojen ylivoimaisesti parhaasta suorituksesta vastasi Juha Tuomainen, joka 110-kilon sarjassa paranteli SE ja ME tuloksia. Ikämiehiin siirtynyt 40-vuotias Tuomainen aloitti kisan 235 kilon punnerruksella. Sitten ennätysnosto 245.5 toisella onnistuneesti. Kolmanteen käsittämättömät ME-raudat 253 ja onnistuneesti raudat suorille käsille. Ylimääräinen 260 lähti vielä rinnalta, mutta oikea käsi petti lopussa.
Tuomainen kuuluu suomalaisten penkkipunnertajien aateliin, kuten Riku Kiri, Jari Sjöman tai Tommi Pitkänen. Tuomainen on kuitenkin tehnyt jotain paremmin kuin kollegansa. Ura huomattavasti pidempi.
Hannu Koskinen oli myös järkyttävässä tuloskunnossa. Koskinen penkkasi toisella nostolla SE-raudat 233.5 satapiikkiin ja yritti vielä ME-lukuja 241. Tasaisesti kehittynyt Koskinen voi olla seuraava potentiaalinen 250 kilon rikkoja.
Arttu Karttunen penkkasi uskomattomat raudat 221 90-kiloisiin. Olisi ollut mielenkiintoinen taistelu jos Santeri Asikainen olisi tullut samaan sarjaan.
Tahvo Jauhojärvi paransi kolmeen kertaan SE-lukuja 75-kiloisissa 125.5-130 ja 135.Kovia romuja 61-vuotiaalta.
Muita kovia veteraani-nostajia olivat tuplamestarit Rautakansleri Tappi Laine ja Marcus Young. Ikinuoret nostajat kolistelevat ME-rautoja vuodesta toiseen. Voisi sanoa että ovat kiertueella nimimerkillä Mestarit lavalla, samoin kun Kirka, Pave, Hector ja Kansa….tosin laulajapojilla pikkasen tukkaa enemmän…. mutta timanttihan ei sammaloidu.
Muita mainittavia suorituksia olivat Jari Koskisen 215 satakymppiin. Kimmo Intken 220 140- kiloisiin.
NAISET maastaveto
Emma Huhta pelasti päivän naisten vedon kohdalta. Viimeisellä vedetty 220 kiloa oli 90- kiloisiin uusi SE.
Eija Pesonen veti varustepuolella uuden 60- kiloisten SEn 180 kiloa. Vielä kun vetopuku tulee paremmin tutuksi, niin kiloja tulee lisää.
Pikkasen mietinnän paikka miksi kansallisissa kisoissa on enemmän lajissa nostajia, kun lajin SM-kisoissa. Ovatko WPCn ja FPOn SM kisat liian lähekkäin…? Pitäisikö neuvotella joku toimiva ratkaisu liittojen välille. Vai jäädäänkö odottelemaan Ano Turtiaisen Itsenäisen Itä-Suomen mestaruuskisoja Mikkeliin.
MIEHET maastaveto
Aivan penkin tasolle ei vedossa päästy, vaikka melkein kymmenkunta yli 300 vetoa nähtiin. Sarja 110- kiloa oli ennennäkemättömän kovatasoinen. Voittaja Markus Haake 330 kilolla. Janne Paronen taisteli voitosta loppuun asti ja 320 jäi pöytäkirjoihin. Jari Koskinen kiilasi itsensä palkintopallille 315 kilon nostollaan.
Toni Nikander ja Mikko Järvenpää saalistivat ennakkoluulottomasti SM-mitalia, mutta viimeiset yritykset jäivät välille. Erikoisesti Nikanderin 327.5 lähti kuin ohjus lattiasta ja jäi sitten polviin. Tuliko rimakauhu vai oliko siinnä noston heikko kohta. Joka tapauksessa Nikander kehittynyt rajusti ja seuraava 350 kilon nostaja Suomessa. Nikander on ruumiinrakenteeltaan kopio entisaikojen yli 400 kilon vetäjästä Gary Heiyestä. Niin ja taitaa olla turha mainita, että ennustin jo keväällä 2022 Laitilan kisoissa Tonista uutta vetokonetta. Senhän jo kaikki tietävät kenen ennustukset pitävät kutinsa.
Joni Laiho jatkoi hienosti siitä, mihin keväällä jäi Vierumäellä. Heti toisella vedolla kasikakkosten SE 260 ja jatkoksi vielä 270. Laiho ei todellakaan ole vetäjätyyppiä lyhyine käsineen ja leveine hartioineen. Paremminkin loistava kokki… ei aina kädet munissa ja taikinassa. Valmennusjohto Vaskelainen ja Vaskelainen saa erikoiskiitokset sorvattuaan oikean ohjelman Laiholle. Laiho oli Team West Coast Powerin ykköstykki ja saunaillassa ei ole puutetta selänpesijoista…
Kriisipalaverin paikka on sitä vastoin seuran ”Nuoren sonnin” Jeremia Abraham Saloniemen vetotekniikka. Keväällä ennustelin 300 tulevan sillä vauhdilla vastaan, kun kansanautojen perävalot Mersun nokkaa. Nyt nuorten SE 260.5 jäi haaveeksi. Nyt valmennustiimi hihat ylös, sillä tätä talenttia ei kannata hukata. Muita lahjakkaita junioreja olivat Veeti Kupari ja Kristian Österberg, jotka laittoivat SEt uuteen uskoon.
Ari Naked Kortetjärvi veti 300 maasta, joka on 53-vuotiaalta ysikympin nostajalta kivikova suoritus. Kortetjärvi hämmästytti huippuaikoinaan voimailumaailmaa, kun kertoi treenaavansa kaksi kertaa viikossa. Ensin vitosilla kolmensaataan kyykyssä. Sitten tupakille ja vedossa sama. Toinen treeni penkissä vitosilla ylös ja vähän ylätaljaa taakse. Melko simppeliä.
Naku-Arska ihmetteli mistä tiesin EM-kisojen viuhahduksista…? Vetosin tietosuoja-lähteisiin.
Kortetjärvi jutteli että MM-kisoissa Kanadassa tehtiin kakkososaa Alastomasta selviytyjästä. Siellä virkavalta puuttui peliin. Neitiliiton joukkueenjohtaja Aimo Jurkko teki liittoon valituksen. Vitun neiti joka vois keskittyä vain kääpiönheittoon. Noh sihteeri Mora-Markku Peräsalo vain hihitteli puhelimessa ja halusi kuulla lisää yksityiskohtia…. Äijien Äijä.
Tomi Nummisto palasi 24 vuoden jälkeen kisalavoille. Kahdesti ikämies-SE 280.5 ja 290 sekä hyvä yritys ME painoista 300.5.
Mikael Kumlander ja Johan Frisk yrittivät varustepuolella rekkanostoja, mutta vielä pitää hieman vahvistua.
T.Peku